Zaterdag 8 juni 2019 is de jaarlijkse landbouwfolie-inzamelingsactie. Het aanbieden van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet kan uitsluitend tussen 09.00 - 12.00 uur bij de aangegeven verzamelpunten. De voorwaarden voor het aanleveren zijn aangepast. Aanbod van wikkelfolie en wikkelnet tot 50kg is gratis. Komt het gewicht daarboven, dan worden kosten voor de inzameling van dit bedrijfsafval in rekening gebracht. Aanbod van landbouwfolie tot 100kg kost tien euro.

  Voorwaarden en tarieven

  Betaling is alleen mogelijk á contant (géén pin) en in overleg eventueel op rekening.

  Landbouwfolie

  ·       dient bezemschoon te zijn,

  ·       dient gescheiden te zijn van wikkelfolie en wikkelnet,

  ·       de kosten bedragen € 65,- per ton.

  ·       partijen boven 100 kg worden gewogen.

  ·       de kosten voor partijen tot 100 kg zijn € 5,-,

  ·       de kosten (afgerond op hele euro's) dienen direct contant betaald te worden (in overleg eventueel op rekening).

  ·       kan alleen ingeleverd worden op de verzamelpunten van Huiskamp BV (Huppel) en Loonbedrijf Miste BV en niet meer bij BCS (Kotten).


  Wikkelfolie

  ·       dient bezemschoon te zijn,

  ·       partijen tot 50kg kunnen gratis op alle drie verzamelpunten ingeleverd worden,

  ·       voor partijen van meer dan 50 kg gelden dezelfde kosten als landbouwfolie.


  Wikkelnet

  ·       dient gescheiden te zijn van wikkelfolie,

  ·       kan gratis op alle drie verzamelpunten ingeleverd worden.


  Algemene voorwaarden

  ·       niet bezemschone folies, vloerzeilen, dekzeilen en hard plastic worden niet geaccepteerd,

  ·       het aanbieden kan uitsluitend tussen 09.00 - 12.00 uur.


  Adressen van de verzamelpunten

  ·       Loonbedrijf Miste B.V., Misterweg 205

  ·       Loon- en Grondverzetbedrijf Huiskamp B.V W., Waliënseweg 17

  ·       BCS Loon- en mechanisatiebedrijf, Sieverdinkweg 16 (alleen tot 50 kg wikkelfolie / -net)


  Niet via de huishoudelijke afvalcontainers afvoeren

  Landbouwfolie, wikkelfolie,  wikkelnet en  krimpfolie horen niet in de container van het huishoudelijk afval en zijn niet geschikt voor de pmd-afvalcontainer (met de oranje deksel) of de restafval container. Pmd gaat over huishoudelijke verpakkingen. Onjuist afval in de huishoudelijke containers leidt tot afgekeurde vrachten pmd bij afvalverwerkers. Omdat deze niet in dit proces gerecycled kunnen worden, wordt het verbrand als restafval. Hiervoor wordt geen vergoeding uitbetaald, maar worden bij de gemeente juist kosten in rekening gebracht door de verwerker. Daarnaast leidt wikkelfolie en wikkelnet tot vastlopen in de vuilnisauto en bij het sorteren bij de afvalverwerker. Er is dus belang bij dat afval zorgvuldig wordt gescheiden. Dat geldt voor alle afvalsoorten.


  Initiatiefnemers

  Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), LTO-Noord, afdeling Oost Achterhoek en de Buurtschappen Verenigingen (BSV) zorgen voor de inzameling van dit gerichte bedrijfsafval. Dit dankzij de inzet van veel vrijwilligers

  WCL Winterswijk  wil samen met de landbouw bloemrijke randen langs maispercelen. We zoeken locaties langs wegen en fietspaden. De coördinatie hiervan doet de Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) Winterswijk. Naast het vergoeden en het inzaaien van het zaad (door een loonwerker) is er nog een vergoeding van € 300 / ha.

  Voor opgave en vragen kunt u terecht bij de PAN (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel; 569808) en bij het Gebiedsloket Winterswijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgaven dienen voor 13 april binnen te zijn.

  De Inloopdag Projecten Oost Achterhoek van afgelopen woensdag 3 april was zeer geslaagd. Het grote aantal bezoekers en tevreden standhouders zorgden voor een gezellige middag.

  Hoewel er nog niet echt veel ingediende projecten concreet zijn, zijn er wel veel ideeën besproken. Deze ideeën waren heel divers; van het maken van een landschapsplan tot het opzetten van een bedrijf.

  Belangrijk is dat de indieners nu hun contactpersonen weten te vinden.

  Al met al veel lof voor dit initiatief!

  Heeft u als inwoner, ondernemer of organisatie in de Oost Achterhoek een idee voor een mooi project en bent u op zoek naar kennis, ondersteuning, subsidies of bijdragen?

  Kom dan op 3 april naar de Inloopdag in Bredevoort!

  Meer informatie over de Inloopdag is hier te downloaden.

  Het rapport 'Onderzoek kansen voor meer biologisch en/of natuur-inclusief bewerkte grond in W’wijk' is hier te downloaden.

  Het onderzoek is uitgevoerd door Gea Boessenkool en Wim Korsten. Zij hebben van het onderzoek een rapport gemaakt waarvan we (alle WCL leden) graag met u enkele aanbevelingen willen bespreken op maandagavond 17 september, locatie en tijd staan in de Agenda.

  U bent van harte uitgenodigd voor de 2e grensoverschrijdende uitwisseling in de regio Winterswijk-Südlohn-Borken met naburige Duitse agrariërs, onder de titel Kiek’n bi’j de Noabers, op maandag 11 juni a.s.

  De collega’s van de Landwirtschaftskammer hebben voor dit ‘Treffen’ een mooi gevuld programma gemaakt, dat om 10.00 uur ’s ochtends in Borken begint.
  ’s Middags om 13.30 uur sluiten wij aan bij een breder georganiseerde ‘Feldtag’, bij het veldstation vlakbij Dülmen.

  Als u de ochtend niet kunt vrij maken, kunt u uiteraard ook alleen ’s middags aansluiten. U bent wederom van harte welkom!

  Informatie over deze middag en hoe u zich kan aanmelden vind u in de bijlage.

  Op maandagavond 12 februari organiseert de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL Winterswijk) tijdens de algemene leden vergadering een lezing over insecten in Winterswijk. De heer Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting zal deze lezing verzorgen. De lezing vindt plaats in de herberg van de Harminehoeve (Kulverweg 2 te Woold).

  Stichting WCL is trots op het feit dat we met het ‘kippenhokkenproject’ er in de afgelopen jaren erin geslaagd zijn om veel hoog gewaardeerde “pareltjes” te herstellen. Na jaren waarin we veel geleerd hebben is er de wens om meer kleine bijzondere karakteristieke objecten te herstellen. Voor vele dringt immers de tijd. Ook willen we de al opgeknapte objecten samen met de opdrachtgevers in goede staat houden.

  Deze proef met compostwormen is een onderdeel van het project “ Bouwen aan een betere (landbouw) bodem”. Dit project is door de provincie Gelderland gehonoreerd. De aanvrager is Wageningen UR (de heer Hein Korevaar) en bestaat uit de volgende 3 onderdelen; Vermicompost (wormencompost), Mais na graanteelt en de Effecten van het verhogen van de pH.

  Wethouder Gert-Jan te Gronde heeft als voorzitter van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) op donderdagmiddag 11 oktober samen met 15 andere voorzitters de openingshandeling verricht van de aanvraag voor de Green Deal Maaisel.

  WCL Winterswijk heeft op vrijdagmiddag 12 mei om 13.30 bij school Kotten (Winterswijk-Kotten) de eerste exemplaar van de Hungry Bins (wormencompostbak) overhandigen aan de heer Johan Wilterdink (directeur scholen buitengebied) School Kotten en enkele andere scholen doen al mee aan het moestuinproject.

  Agenda

  ma di wo do vr za zo
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  28
  29
  30