De Wildbeheereenheid (WBE) Winterswijk spoorde donderdag 13 juni het 100ste reekalf op met een drone en redde het daarmee van de maaimachines.

De reden dat het droneteam op zoek gaat naar de reekalfjes is dat deze in het weiland blijven liggen als een boer gaat maaien; ze houden zich dood. Als dan een boer met zo’n grote tractor en enorme maaimachine aankomt, kan zo’n reekalfje niet zo snel wegkomen en worden ze gruwelijk verminkt of dood gemaaid.

Boeren werken dus graag mee. Ze willen natuurlijk niet een reekalf of een ander dier dood maaien of verminken en daarnaast willen ze geen rottende dierresten in het voer voor hun koeien. Dit kan namelijk voor botulisme zorgen en dat is dodelijk voor koeien.

Als een boer wil gaan maaien dan krijgt het droneteam een melding en gaan ze vlak voor het maaien het weiland afspeuren met een drone. Er wordt een route geprogrammeerd en op een systematische manier zoekt dan de drone het weiland af.

De drone die de WBE gebruikt, heeft een speciale warmtebeeld camera. Hiermee kan op een eenvoudige manier reekalfjes opgespoord worden. Er wordt gebruik gemaakt van het temperatuurverschil. Een reekalf of een ander dier is warmer dan zijn omgeving en zal als een witte vlek oplichten op de warmtebeeld monitor. Als ze zo’n witte vlek zien, loopt er iemand naar die plek toe en kijkt wat daar aanwezig is. Als er een jong reekalfje ligt dan wordt die met een flinke bos gras - zodat er geen mensengeur aankomt - opgepakt en verplaatst buiten het weiland. Een iets oudere reekalf zal uit zichzelf al gauw wegsprinten als er iemand in de buurt komt. Naast reekalveren vindt het droneteam ook hazen en nesten met vogels. Daar wordt ook voor gezorgd dat die niet in het weiland blijven.

Toch zijn niet alle witte vlekken dieren. Het komt ook geregeld voor dat een witte vlek een opgewarmde molshoop of een opgewarmd paaltje is. Daarom gaat het droneteam al vroeg op pad. Dan is het temperatuurverschil het grootst en is de omgeving nog niet zo opgewarmd.

Vanaf een uur of 5 s’ochtends gaan zo’n 3 a 4 mensen van het droneteam soms dagelijks op pad. Er is op zo’n ochtend een dronepiloot, een ander bekijkt de warmtebeeld monitor en er staat iemand in het veld om op onderzoek uit te gaan en om de reekalveren te verplaatsen. Zo worden er in korte tijd vele weilanden afgezocht tot een uur of 9, max half 11.

Vroeger werd er natuurlijk ook gezocht naar reekalfjes. Op een vrij arbeidsintensieve manier liepen de mensen door het veld, eventueel met honden of ze maakten de avond van te voren het veld ‘vreemd’ door stokken met vlaggen in het weiland te zetten.

In 2017 kreeg de WBE subsidie van WCL - Waardevol Cultuurlandschap - Winterswijk voor deze speciale drone met warmtebeeld camera. Dit was echt een schot in de roos, want zo kon op een veel snellere manier weilanden afgespeurd worden naar reekalfjes. Met dus inmiddels het prachtige resultaat van 100 reekalfjes. Op naar de volgende 100!