Het Nationaal Landschap Winterswijk is een gebied dat gekoesterd wordt.
De stichting Waardevol Cultuur Landschap Winterswijk zet zich al 25 jaar in voor behoud, herstel en ontwikkeling van het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk.

WCL: Stichting Waardevol Cultuur Landschap, al 25 jaar een begrip in Winterswijk
De stichting stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan te formuleren en uit te voeren beleid voor behoud, herstel en ontwikkeling van het buitengebied van Winterswijk. Daarbij wordt uitgegaan van een integrale benadering van vijf thema’s: leefbaarheid, land- en tuinbouw, natuur- en landschapsbeheer, cultuurhistorie, recreatie en toerisme.’
Het bestuur is een afspiegeling van Winterswijkers die professioneel betrokken zijn bij de vijf genoemde thema’s.


Op zaterdag 28 september wordt het 25-jarig jubileum feestelijk gevierd en kunt u op diverse locaties in het buitengebied kennis maken met het Nationaal Landschap en de projecten van WCL.
U bent die dag van harte uitgenodigd om bedrijven te bezoeken, lezingen te volgen, tentoonstellingen te bekijken en mee te doen aan begeleide excursies.

Programma:
* In het verenigingsgebouw Emma aan de Raetmansweg 10 zijn van 10.30 tot 15.30 uur zijn foto’s en films over WCL projecten te bekijken en zijn er lezingen vanaf 11.00 uur (elk half uur): Het Winterswijkse landschap door Bernhard Harfsterkamp, Libellen door Jan Rademakers, Weidevogels door Rody Schöder, Dagvlinders door Jan Stronks en Reptielen door Jan Stronks.
Ook kunt u hier demonstraties bijwonen van het drone team van de Wildbeheereenheid Winterswijk.
* Vanuit het verenigingsgebouw kunt u met de huifkar naar vloermouterij Masterveld waar 2 x per uur een rondleiding gegeven wordt. Uiteraard bent u ook van harte welkom om op eigen gelegenheid naar de vloermouterij aan de Veldboomweg 11 te gaan.
* Bij Korenspieker Kössink aan de Kremerweg 1 staat de Van der Lugt Stichting voor u klaar om u alles te vertellen over dit bijzondere gebouw.
* Het naastgelegen melkveebedrijf te Selle is een modern melkveebedrijf met vrije weidegang waar met de robot wordt gemolken. Hier wordt u tussen 10.30 en 15.00 uur door de eigenaar rondgeleid.
* Bij wijngaard Hesselink aan de Vredenseweg 168 geniet u van internationaal bekroonde wijnen en kunt u om 11.00, 12.00 en 13.00 uur tijdens een rondleiding kennis op doen van de wijngaard.
* Op boederij Te Winkel aan de Vredenseweg 174 mogen kinderen een ijsje versieren en wordt verteld hoe boerenijs gemaakt wordt.
* Het energiepark van Huls Duurzame Energie aan de Scholtemaatweg 1 is van 10.30 tot 15.30 uur geopend en leert u over duurzame energie.
* Bij kaasboerderij Harmienehoeve is om 11.00 uur een rondleiding en kunt u zien hoe boerenkaas gemaakt wordt. Uiteraard kunt u deze ook proeven! Vanuit de Harmienehoeve aan de Kulverweg 2 zijn huifwagentochten naar het Wooldse Veen.
* De oudste schuur van Nederland vindt u bij de Roerdinkhof aan de Roerdinkweg 1. De eigenaar geeft u uitleg over de restauratie en
het pand. In het restaurant is een tentoonstelling.
* Bij geitenkaasboerderij Brömmels aan de Meerdinkweg 5 zijn er doorlopend rondleidingen en een proeverij in de nieuwe kaasmakerij.
* In Kotten geeft de eigenaar van landgoed Sieverdink aan de Bothoekweg 11 om 11.00 uur en 13.00 uur een rondleiding met uitleg over de geschiedenis van het landgoed en het landschap.
* Om 12.00 uur en om 14.00 uur bent u welkom voor een kennismaking met de praktijkschool voor duurzaamheid Aarde-werk de Stegge aan de Geessinkweg 3.
* Landgoed Kotmans aan de Kotmansweg 6 is van 10.30 uur tot 15.30 uur te bezichtigen. Het landgoed staat bekend om het schrieverspad en een prachtige verzameling stenen.
* Bij het Lindenarboretum aan de Meenkmolenweg 33 leert u over de verschillende lindenbomen. Er wordt één rondleiding gegeven van 13.00 - 14.30 uur.  
* Chef-kok Nel Schellekens toont haar culinaire proeftuin op haar nieuwe locatie Keunenhuis aan de Wooldseweg 127. Ze geeft 3 keer een rondleiding, om 11.00, 12.00 en 13.00  uur.

De flyer van het programma kunt u hier downloaden.

De plattegrond met alle locaties kunt u hier downloaden.