Get Adobe Flash player


WCL_Cultuurhistorie_R WCL_Samenwerken_R WCL_Leefbaarheid_R WCL_Nartuur_Landschap_R WCL_Land_Tuinbouw_R WCL_Recreatie_Toerisme_R

WCL   |   ANBI Verklaring   |   Bestuur   |   Historie   |   Contact

Uitnodiging Veldsymposium

Een nieuwe kijk op oude bossen

Uitnodiging-VeldsymposiumWinterswijkse bossen stonden al in de 19e eeuw bekend om het zware eikenhout dat er vandaan kwam en tegelijk ook om de grote rijkdom aan plantensoorten. Nu zijn de talrijke kleine bossen en vele houtwallen niet weg te denken uit het Winterswijkse landschap en geliefd bij bewoners en bezoekers. Ze werden beheerd en gebruikt door lokale boeren, bosarbeiders, houthandelaren, timmerlieden en hun nazaten. Er zijn in de bossen nog veel sporen terug te vinden van hun boeiende en soms eeuwenlange geschiedenis, zoals oude wallen en ontwateringsgreppels, hakhoutstoven en zeldzame boom- en struiksoorten.

De Stichting WCL (Waardevol Cultuurlandschap) Winterswijk wil met het WCL-project ‘Winterswijk: een nieuwe kijk op oude bossen’ aandacht vragen voor dit cultuurhistorische aspect van de Winterswijkse bossen en voor de vraag of in de oude bosbouwtradities antwoorden kunnen liggen op de uitdagingen van het hedendaagse beheer.

In het kader van het project zijn als voorbeeld de geschiedenis en de boshistorische relicten in beeld gebracht in enkele bossen rond de voormalige scholtenboerderij Roerdink. Tevens zijn ideeën voor het beheer geformuleerd. De onderzoekers willen hun bevindingen graag delen middels een veldsymposium met excursie op 23 april.

In de ochtend geven diverse sprekers een inleiding en vindt er een paneldiscussie plaats. Joanneke Smalbraak heeft enkele jaren geleden de Winterswijkse bosgeschiedenis onderzocht en zal laten zien welke belangrijke rol bosbouw en houthandel eeuwenlang hebben gespeeld in Winterswijk en op Roerdink. Feiten en mythen over kapitale eiken, beroemde hammen, kroezebomen en de Winterswijkse bosbouwmethode zullen de revue passeren. Bert Maes, specialist op het gebied van wilde inheemse bomen en struiken, gaat in op de betekenis van botanisch erfgoed zoals fladderiepen, wilde mispels en wintereiken. Mark van Benthem van Probos zal zijn expertise in het beheer van erfgoed in bossen met ons delen. Tijdens de paneldiscussie willen we met de zaal kijken hoe boshistorisch erfgoed een plek kan krijgen in het beheer naast houtproductie, biodiversiteit en recreatie. En ook hoe bosbeheer uit het verleden een inspiratie kan zijn voor het heden. Na de lunch wordt een bezoek gebracht aan de onderzochte bossen om in het veld een aantal boshistorische relicten te bekijken en aanbevelingen voor het beheer te bediscussiëren.

Wij nodigen u van harte uit voor deze bijeenkomst!
Mede namens de onderzoekers,
Gert-Jan te Gronde, voorzitter Stichting WCL Winterswijk

Locatie Roerdinkhof, Winterswijk Woold
Datum Donderdag 23 april 2015, 9.15 – 17.00 uur

Programma

9.15 - 9.45 uur
Inloop met koffie en thee
9.45 - 10.00 uur
Opening door dagvoorzitter Gert-Jan te Gronde (Wethouder plattelandsontwikkeling en voorzitter Stichting WCL Winterswijk)
10.00 - 10.40 uur
Mooi (in ‘t) holt, vijf eeuwen bosbeheer in Winterswijk en op Roerdink, door Joanneke Smalbraak (Erfland Advies)
10.40 - 11.10 uur
Onverwachte bomen en struiken in het Achterhoekse bos met een rijke cultuurgeschiedenis, door Bert Maes (Ecologisch Adviesbureau Maes)
11.10 - 11.30 uur Pauze
11.30 - 12.00 uur
Aanbevelingen voor behoud, beheer en ontwikkeling van de waarde(n) van bos, case Roerdink, door Mark van Benthem (Stichting Probos)
12.00 - 12.40 uur Paneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter

Panelleden:
1) Paul Thissen, Provincie Gelderland
2) Pieter Westerhof, Bosgroep Midden Nederland
3) Jan Stronks, Staring Advies en Agrarische Natuurvereniging PAN, Winterswijk
4) Joke Obbink-Tenkink, boseigenaar Winterswijk
5) Joanneke Smalbraak, Erfland Advies en landgoed de Legerstee, Winterwijk

12.40 - 13.40 uur Lunch
13.40 - 14.00 uur inleiding op de excursie door Joanneke Smalbraak
14.00 - 16.00 uur excursie
16.00 - 17.00 uur borrel

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door vóór 14 april een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld bij aanmelding s.v.p. uw naam, organisatie en eventuele dieetwensen. Geef s.v.p. ook aan wanneer
u niet deelneemt aan de lunch of excursie. Er is een maximum gesteld aan het aantal deelnemers. Na aanmelding krijgt u een bevestiging en het adres toegestuurd. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie Marlide Rooding, Stichting Probos, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0317 - 466555

NL_kaart_winterswijk

word-wcl-donateur

wcl_fotoalbums

Agenda WCL

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Een nieuwe kijk op oude bossen   Bossen van Winterswijk   Kippenhokken project   Visie WCL 2015-2025
.