Get Adobe Flash player


WCL_Cultuurhistorie_R WCL_Samenwerken_R WCL_Leefbaarheid_R WCL_Nartuur_Landschap_R WCL_Land_Tuinbouw_R WCL_Recreatie_Toerisme_R

WCL   |   ANBI Verklaring   |   Bestuur   |   Historie   |   Contact

Veldsymposium Winterswijk: een nieuwe kijk op oude bossen

De Winterswijkse bossen stonden al in de 19e eeuw bekend om het zware eikenhout dat er vandaan kwam en tegelijk ook om de grote rijkdom aan plantensoorten. Nu zijn de talrijke kleine bossen en vele houtwallen niet weg te denken uit het Winterswijkse landschap en geliefd bij bewoners en bezoekers.

Ze werden beheerd en gebruikt door lokale boeren, bosarbeiders, houthandelaren, timmerlieden en hun nazaten. Er zijn in de bossen nog veel sporen terug te vinden van hun boeiende en soms eeuwenlange geschiedenis, zoals oude wallen en ontwateringsgreppels, hakhoutstoven en zeldzame boom- en struiksoorten. De Stichting WCL (Waardevol Cultuurlandschap) Winterswijk wil met het WCL-project ‘Winterswijk: een nieuwe kijk op oude bossen’ aandacht vragen voor dit cultuurhistorische aspect van de Winterswijkse bossen en voor de vraag of in de oude bosbouwtradities antwoorden kunnen liggen op de uitdagingen van het hedendaagse beheer.

In het kader van het project zijn als voorbeeld de geschiedenis en de boshistorische relicten in beeld gebracht in enkele bossen rond de voormalige scholtenboerderij Roerdink. Tevens zijn ideeën voor het beheer geformuleerd.

Meer informatie en de presentaties zijn te vinden op de website van Probos, www.probos.nl.


Rapporten zijn de downloaden via de volgende links:

pdfWinterswijk:een nieuwe kijk op oude bossen 4,3MB 
pdfBossen van Winterswijk, opmerkelijk erfgoed 7,0MB 

Geinteresseerden kunnen bovenstaande rapporten opvragen bij Gebiedsloket (via Contact)

NL_kaart_winterswijk

word-wcl-donateur

wcl_fotoalbums

Agenda WCL

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Een nieuwe kijk op oude bossen   Bossen van Winterswijk   Kippenhokken project   Visie WCL 2015-2025
.