Get Adobe Flash player


WCL_Cultuurhistorie_R WCL_Samenwerken_R WCL_Leefbaarheid_R WCL_Nartuur_Landschap_R WCL_Land_Tuinbouw_R WCL_Recreatie_Toerisme_R

WCL   |   ANBI Verklaring   |   Bestuur   |   Historie   |   Contact

Eerste donateur voor WCL Winterswijk

Gepubliceerd in Achterhoek Nieuws Winterswijk

Tom de Jong eerste donateur voor WCL Winterswijk


“Zo mooi als in het Winterswijkse buitengebied is het nergens”
Bernhard Harfsterkamp

 WINTERSWIJK – De Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk, die al ruim 20 jaar projecten en activiteiten mogelijk maakt in het buitengebied van Winterswijk, wil hiervoor niet alleen meer overheidsgeld voor gebruiken. Sinds kort wordt ook actief op zoek naar donateurs gezocht. Onlangs kon de eerste donateur verwelkomd worden. Tom de Jong, die al zijn hele leven lang met plezier in het bijzondere landschap heeft rondgelopen, stelt jaarlijks 1000 euro ter beschikking aan WCL. Hij wil het geld niet voor een speciale activiteit laten reserveren. Hij gaat er vanuit dat WCL zelf de beste keuze maakt.

Bekend van textielwarenhuis De Zon

Bij vele Winterswijkers is Tom de Jong bekend van Textielwarenhuis De Zon in de Misterade, die hij zelf bestempelt als een “ouderwetse manufacturenzaak”. Je kon er alles kopen wat met kleding te maken had. Van onderbroeken tot broeken en jurken, van knopen tot elastiek. Wie er kwam had het gevoel dat de tijd er stil had gestaan. De Zon werd in 1908 geopend en daarna in 1908 en 1958 verbouwd. Bij die laatste verbouwing werd de karakteristieke entree met de gang rondom een etalage gecreëerd. Bijna drie jaar geleden werd de winkel gesloten. “Ik heb nog wel geprobeerd een opvolger te vinden”, vertelt De Jong, “maar dat lukte niet. En toen kwam meneer K. van CoolCat in beeld.” Met een deel van het geld dat de verkoop opleverde steunt De Jong enkele goede doelen. Die heeft hij op basis van zijn interesses uitgekozen en zo is hij ook bij WCL Winterswijk terecht gekomen.

WCL behartigt alle belangen in buitengebied goed

Tom de Jong is overal in het Winterswijkse buitengebied geweest. “Zo mooi als hier is het nergens”.  Omdat hij graag fotografeert heeft hij er vele foto’s van gemaakt. “Ik vind het belangrijk dat het in stand gehouden wordt. Niet iedereen kent het voldoende en daarom is het nodig om het onder de aandacht te blijven brengen.” De Jong kende WCL niet, maar heeft bij zijn zoektocht naar een goed natuur- en landschapsdoel op Google “buitengebied” ingetypt. “Toen ben ik bij WCL terecht gekomen. Ik zag dat ze alle belangen in het buitengebied goed behartigen.” Het ene hangt er samen met het andere en daarom vindt hij WCL een project dat bij hem past, want hij ziet graag dat het buitengebied in zijn totaliteit in stand wordt gehouden voor toekomstige generaties. “Ik geef het geld hiervoor recht uit mijn hart.”

Donatie gebruiken voor een project voor de jeugd

Arie Schoemaker, secretaris van WCL Winterswijk is blij met de eerste donateur. Hij hoopt dat nog vele mensen het voorbeeld van de Tom de Jong volgen. Schoemaker heeft er een voorkeur voor om de donatie te gebruiken voor een van de activiteiten, die op de jeugd is gericht. “Het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat de jeugd een goede binding heeft met het landschap.” Voor de donateurs zal WCL elk jaar een activiteit organiseren. Dat geldt ook voor Tom de Jong, al is hij nog de enige donateur. “Als u wilt kunt u met uw familie en bekenden een keer met een van onze kenners van het buitengebied op pad gaan.” Schoemaker hoopt  dat er snel meer mensen het goede voorbeeld van De Jong volgen. “Dat mogen ook kleine bedragen zijn.” Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Wie een indruk wil hebben van hoe de Zon er uitzag kan met de volgende link een filmpje bekijken:
www.hartvannederland.nl/nederland/2013/textielwarenhuis-sluit-na-105-jaar-de-deuren/

NL_kaart_winterswijk

word-wcl-donateur

wcl_fotoalbums

Agenda WCL

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Een nieuwe kijk op oude bossen   Bossen van Winterswijk   Kippenhokken project   Visie WCL 2015-2025
.