Get Adobe Flash player


WCL_Cultuurhistorie_R WCL_Samenwerken_R WCL_Leefbaarheid_R WCL_Nartuur_Landschap_R WCL_Land_Tuinbouw_R WCL_Recreatie_Toerisme_R

WCL   |   ANBI Verklaring   |   Bestuur   |   Historie   |   Contact

Belonen collectief landschapsbeheer

Proefproject voor belonen collectief landschapsbeheer
Winterswijk. De scheidende minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg heeft besloten dat de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (St. WCL) mee mag draaien in een landelijke proef.

Het betreft een proef voor het belonen van collectief landschapsbeheer. Het ministerie wil de ervaringen uit de proef benutten bij de onderhandelingen over het Europese landbouwbeleid in de periode 2014 – 2020 en de nationale uitwerking daarvan.Collectief belonen
Met deze proef wordt onderzocht hoe samenwerkende boeren collectief beloond kunnen worden voor hun inzet voor landschapsbeheer. Door wijzigingen in het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) komen er mogelijk nieuwe diensten met betrekking tot de zogenaamde maatschappelijke waarden, zoals natuur en landschap.
Voorzitter Gert Jan Te Gronde van de St. WCL Winterswijk: “Dit is een geweldige opsteker voor Winterswijk. De inzet van vele mensen wordt door toekenning van deze pilot beloond.

Boeren_met_natuur_en_landschapHet kleinschalige landschap van Winterswijk is bij uitstek geschikt om deze pilot uit te voeren. Nationaal Landschap, Natura 2000 en de ecologische hoofdstructuur (EHS) maken het boeren in Winterswijk niet altijd even gemakkelijk. Nu kunnen we door middel van deze pilot boeren belonen voor het werken in en het in stand houden van ons geliefde landschap.”
De St. WCL Winterswijk heeft een rijke ervaring met het belonen van landschapsdiensten aan boeren en landgoedeigenaren. Te beginnen met het project Meervoudig Duurzaam Landgebruik (1999 – 2003) en het project Boeren met landschap en natuur in Nationaal Landschap Winterswijk (2007 & 2008) met een uitloop naar 2009 en 2010.

De proef die in 2011 in Winterswijk zal gaan starten, zal als basis het bekende WCL-puntensysteem van het project Boeren met landschap en natuur hebben. Tijdens de proef zal bekeken worden hoe boerencollectieven met dit puntensysteem uit de voeten kunnen, of de aanpak kan leiden tot een grotere deelname van boeren, hoe de administratieve lasten zijn te verminderen en hoe het collectief zelf voor het toezicht kan zorgen. Met de proef zal naast de Dienst Landelijk Gebied mogelijk ook de provincie Gelderland een rol spelen.

Overige gebieden
Naast de St. WCL, zullen ook de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken (Noord-Holland), Vereniging Noordelijke Friese Wouden (Friesland) en de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen meedraaien in de landelijke proef. Hiervoor heeft de minister van LNV voor 2011 tweeënhalf miljoen en voor 2012 één miljoen voor uitvoering, begeleiding en monitoring in de begroting opgenomen.

Bijlagen:

 Brf_Min_LNV_Pilots_GLB.pdf 41.72 Kb

 Nwsbr.Min.LNV_Proefproj.belonen_collectief_landschapsbeheer.pdf 28.68 Kb

Noot voor de pers: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Arie Schoemaker, secretaris St. WCL Winterswijk via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NL_kaart_winterswijk

word-wcl-donateur

wcl_fotoalbums

Agenda WCL

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
Een nieuwe kijk op oude bossen   Bossen van Winterswijk   Kippenhokken project   Visie WCL 2015-2025
.